Anima Musicæ Kamarazenekar

– the Soul of Music . . .

+36 70 774 2412

 
 

Budapest Quartet Weekend
2019

A BQW-fesztivál képekben:

Fotók: © Pintér Balázs


2019-ben új nevet öltve, második alkalommal került megrendezésre a Budapest Quartet Weekend -Budapest Kvartett Hétvége. A 2018. évi, Beethoven vonósnégyeseit középpontjába állító minifesztivál után 2019-ben Franz SCHUBERT összes kvartettje hangzott el három nap alatt.

A fesztivál megálmodója, G. Horváth László hegedűművész ezúttal is a hazai zenei élet kiemelkedő együtteseit hívta meg, ráadásként az Anima Musicae Kamarazenekar szereplésével. Franz Schubert, az első nagy romantikus szerző mindössze harmincegy évet élt, ám költői érzékenységgel átitatott életművet teremtett, amelyben kiemelkedő szerep jut vonósnégyeseinek. A kvartett műfajához tökéletes miliőt kínált a Nádor Terem, Budapest egyik szecessziós gyöngyszeme, amely a fesztivál időtartama alatt gyertyafényben úszó, meghitt zenehallgatást biztosított.


Riport-videó G. Horváth Lászlóval:


Részletes program:

2019. március 29. péntek

BQW 1. 19.00: Accord Quartet – ünnepélyes megnyitó koncert:
Schubert: c-moll vonósnégyes tétel no. 12 D. 703, a-moll „Rosamunde” vonósnégyes no. 13 D. 804

2019. március 30. szombat

BQW 2. 14.00: Krulik Kvartett
Schubert: Esz-dúr vonósnégyes no. 10 D. 87, E-dúr vonósnégyes no. 11 D. 353

BQW 3. 15.30: Roman Quartet
Schubert: D-dúr vonósnégyes no. 6 D. 74, D-dúr vonósnégyes no. 7 D. 94

BQW 4. 17.00: Szervánszky Quartet
Schubert: B-dúr vonósnégyes no. 5 D. 68, B-dúr vonósnégyes no. 8 D. 112

BQW 5. 19.00: Quartetto Speranza & Anima Musicae Kamarazenekar
Schubert: C-dúr vonósnégyes no. 2 D. 32, C-dúr vonósnégyes no. 4 D. 46, C-dúr vonósötös – zenekari átirat D. 956, op. posth 163.

2019. március 31. vasárnap

BQW. 6. 15.30: Szigeti Quartet
Schubert: c-moll vonósnégyes tétel D. 103, d-moll "A Halál és a lányka" vonósnégyes no. 14 D. 810

BQW 7. 17.00: Kállai Kvartett
Schubert: B-dúr vonósnégyes no. 3 D. 36, g-moll vonósnégyes no. 9 D. 173

BQW 8. 19.00: Kruppa Kvartett – zárókoncert:
Schubert: g-moll vonósnégyes no. 1 D. 18, G-dúr vonósnégyes no.15 D. 887


Az együttesekről:

accord-quartett.jpg

ACCORD QUARTET

Az ACCORD QUARTET 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. 15 éves fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó egyéniségeivé váltak, több száz hangversenyt adtak, illetve számos ősbemutató is fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek, például olyan neves koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum, vagy a szentpétervári Ermitázs.

Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Vajda János, Selmeczi György, Zombola Péter, Kákonyi Árpád. Továbbá Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano vonósnégyeseit a szerzőkkel tanulták és játszották.

2005 júniusa óta a Magyar Állam két hegedűvel és egy csellóval támogatja az együttest, 2008 februárjától Guminár Tamás által készített Gasparo da Saló brácsa-kópia erősíti az együttes összhangzását.

Fontosabb díjaik: Junior Prima díj 2010, Brahms-verseny 1. díj, Ausztia, Pörtschach 2009, Weiner Leó Kamaraverseny 1. díj 2003, Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémia: Thomastik-Infeld Díj 2003, Kodály Díj 2004, Bartók Díj 2005, Artisjus Díj 2008, Végh Sándor vonósnégyes-verseny 2012, Budapest, Különdíj


krulik.jpg

KRULIK KVARTETT

A KRULIK KVARTETT 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatóiból. Repertoárjukon egyaránt megtalálhatjuk a 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Kodály, Weiner – vonósnégyeseit, valamint több ma élő szerző művét, de a nagy klasszikusokat is. Mestereik közé sorolják Csaba Pétert, Takács-Nagy Gábort, Wilheim Andrást. 2012-ben Maurice Ravel díjat nyertek Saint-Jean-de-Luz-ben, a Nemzetközi Ravel Akadémián. 2013-ban rezidens kvartettként vettek részt az Ostrava Days elnevezésű kortárszenei fesztiválon, Csehországban. Bemutatkoztak már Szlovákiában is, ahol a modern zenét népszerűsítő, nemzetközi hírű Quasars Ensemble-vel dolgoztak többek között. Több ősbemutató fűződik nevükhöz, hazai hangversenyeik közül egyre többet rögzít a Magyar Rádió. Felléptek a Bartók Emlékházban, a Zenetudományi Intézetben, a Magyar Rádió Márványtermében, a Zeneakadémia Solti termében, az MTA dísztermében, a BMC koncerttermében, a Nádor teremben, A FUGÁban, az őrségi Virágzás Napjai fesztiválon. 2018 márciusában debütáltak Rómában.


ROMAN QUARTET

A ROMAN QUARTET 2017-ben alakult Budapesten. Tagjai (Roman Mikola, Laskay Zsuzsa, Hargitai Bence, Hosung Chung) már a Zeneakadémián is együtt kamarazenéltek. Olyan neves művészektől tanulhattak, mint Devich Sándor, Hargitai Géza vagy Rolla János és még hosszasan sorolhatnánk. Röviddel alakulásuk után több meghívást kaptak. 2018-ban Eddy Vanoosthuyse klarinétművésszel, a Brüsszeli Filharmonikusok szóló klarinétosával, egy 6 állomásos belga turnén játszhattak közösen. A turnét követően az együttes felkérést kapott az Oostende-ben (Belgium) megrendezett nemzetközi klarinétfesztiválon való szereplésre, mint a fesztivál rezidens kvartettje. Részt vettek Győrben a 8. E.C.A. Klarinétfesztiválon. Kamarapartnereik közé sorolhatják többek között Andrew Marriner, Guy Yehuda, Varga Gábor, Corrado Giuffredi, Jean-Marc Fessard, Vitor Fernandes, Philippe Cuper, Kris Vuylsteke és Jacques Merrer klarinétművészeket is.

A kvartett repertoárja szerteágazó. Mozart zenéjétől kezdve a ma élő kortárs komponisták alkotásáig minden megtalálható benne. A vonósnégyesek mellett a klarinét-, brácsa- és zongoraötös repertoárt is előszeretettel játszák.


szervanszky.jpg

SZERVÁNSZKY QUARTET

A SZERVÁNSZKY QUARTET 2009-ben alakult Budapesten. Tanulmányaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdték el, ahol olyan neves művészektől tanultak, mint Rolla János, Devich Sándor és Botvay Károly. Pályafutásuk során lehetőségük volt részt venni az I.M.S. Prussia Cove mesterkurzuson Keller Andrásnál, továbbá a Fondazione Accademia Chigiana kurzuson Günter Pichler-nél, valamint a Nemzetközi Bartók Szemináriumon Pauk György hegedűművésszel dolgoztak együtt. A vonósnégyes 2010-ben Csehországban harmadik díjat nyert a Nemzetközi Leoš Janáček Quartet Versenyen és első díjat a Budapesten rendezet Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. 2012-ben különdíjban részesültek a Végh Sánor Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen. Az együttes eddig meghívást kapott Franciaországba, Angliába és Törökországba, valamint itthon is rendszeresen koncertezik a hazai közönség előtt. A vonósnégyest 2015-ben hallhatták a Quartettissimo fesztiválon és 2014-ben Budapesten a Barokk Fesztiválon, többek között. 2012-ben debütált névadója Szervánszky Endre zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából tartott koncertjével.


Teljes dokumentum.jpg

QUARTETTO SPERANZA

A QUARTETTO SPERANZA frissen alakult formáció, ám tagjainak kamarázása már a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatott tanulmányaik alatt kezdődött. Primáriusuk, G. Horváth László, a Junior Prima díjas, Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője, számos verseny díjazottja, aki hivatásának a kamarazenélést tartja. A 2018-ban kezdődő BQW életre hívója.

A kvartett belső szólamai, Szabó Tamás hegedűművész és Fajd Gergő brácsaművész az Attitude Quartet tagjaiként 2014-2018 között több kamarazenei verseny díjazottjai (2015 ISA Competition (Ausztria) – különdíj, 2016 Weiner Leó Országos Kamaraverseny vonósnégyes kategóriában I. helyezés, 2016 Dohnányi Ernő Országos Kamarazenei Verseny – kiemelt nívódíj).

Szabó Tamás az Anima Musicae Kamarazenekar alapító tagja, Fajd Gergő jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának brácsása. Az együttes csellistája, Háry Péter 2015 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában dolgozik szólamvezetőként. A Budapesti Fesztiválzenekarban 2012 óta rendszeres kisegítő. A zenekari életben való aktív részvétele mellett 2018 szeptemberétől a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola gordonkatanára.


ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR

A „zene lelkéről” elnevezett
ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR
- a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím birtokosa - Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.

Megalakulása óta olyan nívós koncerttermekben lépett fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió Márványterme, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie a pécsi Kodály Központ vagy a szardíniai Teatro Verdi. Az együttes 2011 óta visszatérő vendége a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Klassz a pARTon Fesztiválnak, a Nomus Fesztiválnak, a Művészetek völgyének, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenynek és az Ars Sacra Művészeti Fesztiválnak, részt vett a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Nemzetközi Kodály Fesztiválon, a belgrádi Guitar Art Fesztiválon, a Pécsi Zenei Napokon és a Sassariban rendezett "I grandi interpreti della Musica 2013" sorozatán. Meghívásai során fellépett Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban.

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. „Summa Cum Laude” Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló lemezét, melyen Mozart művei szerepelnek. A várhatóan 2019-ben megjelenő újabb lemezük Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjait szólaltatja meg.

A kamarazenekar olyan neves művészekkel lépett fel, mint Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kirill Troussov, Giovanni Guzzo, Fejérvári Zoltán, Sir James Galway, Klenyán Csaba, Rados Ferenc, Rohmann Ditta, Rohmann Imre, Rolla János, Stuller Gyula, Várjon Dénes, Várdai István, Vásáry Tamás és Vigh Andrea.


IMG_3033.jpg

SZIGETI QUARTET

A SZIGETI QUARTET 2017-ben alakult friss formáció, melyben páratlan muzsikusok találtak egymásra. Primáriusuk, Nagao Haruka számos nemzetközi verseny győzteseként (legutóbb a Gianluca Campociaro International Music Competition, 2016) és díjazottjaként 2016 óta a Magyar Állami Operaház koncertmestere. A két belső szólam képviselője, Stankowsky Nóra (a 2010-es Montserrat Alavedra Kamarazenei Verseny I. helyezettje) az Operaház szólamvezetője, valamint Ludmány Dénes, aki 2007 és 2011 között a spanyol Quiroga Vonósnégyes tagja és a Zaragozai Zeneművészeti Főiskola kamarazene tanára, 2018-ig az Operaház szólóbrácsása,majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja.

Rózsa Richárd, az együttes csellistája, a MÁV Szimfonikusok cselló szólamvezetője, és a Chamber Orchestra of Europe állandó kisegítője, rendszeres fellépője a hazai és nemzetközi kamarazenei életnek. Eddig olyan partnerekkel játszott, mint Maxim Vengerov, Gulyás Márta, Rolla János vagy Gustav Rivinius.


Kállay.jpg

KÁLLAI VONÓSNÉGYES

A KÁLLAI VONÓSNÉGYES (Kállai Ernő, Szajkó Géza, Dráfi Kálmán és Balázs István) 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti Termében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze fél évvel második díjat nyertek a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első díjat a Weiner Leó Kamaraversenyen. Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartettből vagy Merry Peckham a Cavani Quartettből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. A kvartett olyan nagy múltú helyszíneken lépett fel, mint a Zeneakadémia, a Vigadó, a Művészetek Palotája, az Erkel Színház, a MOM Kulturális Központ, a Magyar Rádió Márványterme, az Óbudai Társaskör vagy a Fuga, de játszottak a veszprémi Auer Fesztiválon, a Zempléni Fesztiválon és a Quartettissimo Fesztiválon is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.


KRUPPA VONÓSNÉGYES

A KRUPPA VONÓSNÉGYES Keller András ösztönzésére alakult a Zeneakadémia növendékeiből 2012-ben. Keller András mellett tanultak még Devich Jánosnál, Kelemen Barnabásnál és Wagner Ritánál, részt vettek Devich Sándor és Takács-Nagy Gábor Genfben megrendezett Bartók-kurzusán és az Emerson Quartet mesterkurzusán. Olyan fesztiválokra kaptak meghívást, mint a fehérvárcsurgói Quartettissimo vonósnégyes-fesztivál, a CAFe Budapest kortárszenei fesztivál. 2016-ban az Auer Fesztiválon is felléptek, miután 2. díjat kaptak a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. Részt vettek az Aldeburgh Fesztivál keretében 2016 őszén megrendezett vonósnégyes-kurzuson. Az együttes repertoárja igen széles: rendszeresen mutat be napjainkban íródott vonósnégyeseket (az idei évadban öt mű ősbemutatójában közreműködtek), emellett barokk szerzők műveinek átiratait is előszeretettel tűzi műsorra. Az együttes 2018 óta a European Chamber Music Academy program résztvevője.


TÓTH ENDRE - zenetörténész

Tóth Endre, műsorvezető

2010-ben szerezte diplomáját a Zeneakadémia muzikológia szakán, majd az intézmény Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatójaként a táncházmozgalommal foglalkozott, miközben az MTA-BTK Zenetudományi Intézetének több tudományos projektjébe is bedolgozott. Mindennapjait azonban nem a tudományos kutatás, hanem a zenei ismeretterjesztés iránt érzett elkötelezettsége határozza meg, így gyakran lehet vele találkozni Budapest legjelentősebb hangversenytermeiben műsorvezetőként, muzsikusokkal folytatott beszélgetések moderátoraként (többek között a Zeneakadémia Kóda című pódiumbeszélgetés sorozatának szerkesztő-moderátora), továbbá rendszeresen kérik fel őt ismeretterjesztő előadások tartására is: visszatérő vendége az Operaház évi tematikus előadássorozatainak, valamint a Művészetek Völgye Fesztiválnak. Számos zenei folyóirat közli cikkeit, interjúit. Egyetemista évei alatt alapította meg a Zeneakadémia hallgatói lapját, a Figarót, zenekritikusi munkásságáért pedig 2015-ben megkapta a Müpa Budapest által alapított Hans Sachs Díjat. Előadóként, műsorvezetőként nemzetközi viszonylatban is kap felkéréseket, az elmúlt években Írországban és Hollandiában vendégszerepelt, valamint itthon is tart előadásokat külföldi delegációknak. Korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem, valamint a Vienna Konservatorium Budapest óraadója volt, továbbá a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest munkatársaként zeneműkiadói tapasztalatokat is szerzett, a tavalyi év második felében pedig a Klasszik Rádió munkáját segítette zenei szerkesztőként.


Copyright © 2010-2019, Anima Musicae Chamber Orchestra. All rights reserved. Created by: © Péter Váray
Photos by: © Balázs Pintér; Graphics by: © Péter Váray