Anima Musicæ Kamarazenekar

– the Soul of Music . . .

+36 70 774 2412

Back to All Events

TEXTÚRA 2016 - "MAGYAR HIGHLIGHTS"

  • Nemzeti Galéria 1014 Budapest, Szent György tér Budapest, 1014 Hungary (map)

Premier: november 8. kedd 19:00

(További előadások: november 15. kedd , november 24. csütörtök , november 29. kedd , december 6. kedd , december 13. kedd)

Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Szent György tér 2.

Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával.

A képtárban sétálva a néző bekerül egy színház és a valóság közötti térbe. A színészek az adott festmény előterében adják elő az egyes produkciókat - egyszerre megelevenítve az írott szöveget és új megvilágításba helyezve az azt inspiráló műalkotást. A néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes színházi jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő.

A 2016-os, immáron harmadik Textúra koncepciója részben átalakul: miután célunk, hogy a Galériában őrzött műalkotásokat minél többen ismerjék és szeressék, idén tudatosan a gyűjtemény legismertebb műtárgyait („magyar highlights”) emeltük a figyelem fókuszába. Így a nemzeti kánon részét képező festményekre a kortárs írók irodalmi és friss, provokatív parafrázisai újra ráirányítják a figyelmet, s megmutatják, miként hordoznak új jelentést a 21. századi hazai közönség számára.

Rendező: Valló Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője. Írók/képzőművészeti alkotások: Berniczky Éva / Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban Dragomán György / Bálint Endre: Fűrészelni jaj de rossz Garaczi László / Fehér László: Kútbanéző Grecsó Krisztián / Hollósy Simon: Tengerihántás Kemény Zsófi / Szinyei Merse Pál: Majális Kiss Noémi / Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő Péterfy Gergely / Székely Bertalan: Egri nők Rakovszky Zsuzsa / Gulácsy Lajos: A varázsló kertje Térey János / Berény Róbert: Csellózó nő Tóth Kriszta / MS mester: Vizitáció, Közreműködnek az Anima Musicae Kamarazenekar művészei.

Jegyek igényelhetők: Jegyek korlátozott számban kaphatók! Jegyárak: 4000 Ft (teljesárú) / 3000 Ft (kedvezményes: diák, nyugdíjas, pedagógus, Baráti Kör tag és támogató) Az előadásra nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, díjtalan belépő nem igényelhető.

Támogatók: Magyar Nemzeti Galéria


Earlier Event: November 8
Ifjúsági műsor az Aima Musicae-val
Later Event: November 10
Ifjúsági műsor az Aima Musicae-val

Copyright © 2010-2019, Anima Musicae Chamber Orchestra. All rights reserved. Created by: © Péter Váray
Photos by: © Balázs Pintér; Graphics by: © Péter Váray